bruidsfotograaf degrotedag

Groepsfoto’s; do or don’t?

Groepsfoto’s; do or don’t?

Groepsfoto’s, doe je die wel of niet op je bruiloft? Wat is de meerwaarde van groepsfoto’s? Waar moet je aan denken en hoe hou je het gezellig? Zijn groepsfoto’s niet heel saai? In deze blog probeer ik antwoord te geven aan deze vaak gestelde vragen!

masters award 2018

Het doel van groepsfoto’s

Niet iedere dag heb je al je familie en vrienden bij elkaar op zo’n feestelijke dag. Dat is dan ook de reden dat je voor een professionele bruidsfotograaf hebt gekozen. Een goede bruidsfotograaf focust zich vooral op het vastleggen van mooie en ongedwongen momentjes bij het bruidspaar en jullie daggasten. Het is dan ook best belangrijk dat je vertrouwt op  je trouwfotograaf en hem of haar alle vrijheid geeft voor het vastleggen van jullie dag in zijn of haar stijl. Het ‘inplannen’ van foto’s is dus veelal niet gewenst. Behalve; groepsfoto’s!

Wil je toch verzekerd zijn dat er een aantal van jullie daggasten goed worden vastgelegd dan is het maken van groepsfoto’s ook helemaal niet zo’n gek idee! Op deze manier ben je er van verzekerd dat deze mensen goed op de foto staan samen met jullie.

bruidsfotograaf degrotedag

Maar, is het niet heel saai?

Ja, het is een beetje saai. Natuurlijk kan je met schoenen gaan gooien, springen, rennen etc; maar dat is eigenlijk niet de essentie van groepsfoto’s. En niet iedereen is in staat om te rennen ;-). Het zullen dus vooral statieportretten zijn waar je vaak redelijk vlot doorheen wilt gaan. Niet alleen voor jullie daggasten is dit een beetje saai, maar vooral ook voor jullie als bruidspaar; jullie moeten immers ‘poseren’ voor alle groepsfoto’s die er worden gemaakt. Er is dus even geen tijd om goede gesprekken te hebben met je vrienden of je lieve oma. Bedenk dus goed wanneer je de groepsfoto’s wil laten maken. Vaak wordt er gekozen om de receptie even te onderbreken voor het maken van een paar groepsfoto’s. Maar tijdens de receptie wil je ongetwijfeld ook een proost momentje, taart aansnijden en mensen de gelegenheid geven om te feliciteren.  Het ideale moment is denk ik rondom het einde van de receptie, net voor het diner. Mits iedereen die op de foto moet er dan nog is natuurlijk!

bruidsfotoaward_degrotedag

Hoeveel tijd reserveren?

Heel vaak wordt er circa 15 – 20 minuten gereserveerd voor het maken van de groepsfoto’s. Zorg ervoor dat je van te voren een lijstje maakt waarin je de samenstellingen van de groepjes terug kan vinden; zet dit slim in elkaar en hou rekening met mensen die slecht ter been zijn; het is voor hen niet echt een pretje om heen en weer te blijven lopen. Wijs iemand van je daggasten aan, of laat het over aan je ceremoniemeester, die de mensen bij elkaar organiseert; het handigste is als diegene een beetje bekend is met jullie familie en vrienden zodat de mensen nog sneller bij elkaar geplukt kunnen worden; hier zit veelal de meeste tijd in! Als je van plan bent om acrobatische stunts uit te halen met vrienden of vriendinnen; leuk, kost wel iets meer tijd natuurlijk!

bruidsfotograaf groningen 17 1
Hoeveel groepjes?

Geloof mij; less is more! Ik probeer te voorkomen dat er 20 – 50 verschillende groepsfoto’s moeten worden gemaakt op een bruiloft. Het breekt namelijk best de dag op als je ruim 30 – 60 minuten groepsfoto’s gaat maken. Wat is het doel van zoveel groepsfoto’s, ook na de bruiloft? Is het huren van een photobooth dan niet veel slimmer en leuker voor iedereen? Probeer in ieder geval maximaal 10 groepjes samen te stellen. Bijvoorbeeld een foto met iedereen, met de ouders, ceremoniemeester. getuigen, gezin, vrienden, vriendinnen en broers / zussen.

Waar maak je groepsfoto?

Het handigste en leukste is natuurlijk om deze foto’s buiten te maken! Mocht dat niet lukken dan is er hopelijk voldoende ruimte in of nabij de trouwlocatie. Hier kan je natuurlijk van te voren over nadenken, maar besef ook dat er eigenlijk vooral ruimte en licht nodig is voor goede portretten, het liefste met een rustige achtergrond. Bij groepsfoto’s zijn het de de mensen het doel, je hoeft dus bijvoorbeeld echt niet een kasteel af te huren om deze foto’s te gaan maken.

Tips!

  • Kondig de groepsfoto’s ruim van te voren aan zodat ook iedereen er is op het moment je de foto’s wilt maken. Zou toch jammer zijn als die ene goede vriend net op dat moment de auto even voorziet van een nieuw parkeerkaartje.
  • Beperk je tot maximaal 10 groepjes; plan vrienden en vriendinnen als laatste in en hou rekening met mensen die slecht ter been zijn.
  • Maak een lijstje waarin je per groepje de namen noteert en geef dit lijstje aan je ceremoniemeester en trouwfotograaf.
  • Groepsfoto’s zijn statieportretten ;-).
  • Wil je toch een paar dynamische foto’s? Mocht er tijd en ruimte zijn dan is het best leuk om even met een aantal daggasten wat te springen of te rennen. Doe dit vooral met vrienden en / of vriendinnen :-).

 

 

 

Vergelijkbare berichten