trouwfotograaf-5-2

Kamperen op IJsland!

Zo! Na een druk trouwseizoen kom ik eindelijk even toe aan onze ‘eigen’ foto’s. Afgelopen zomer was ik samen met Elleke 12 dagen in IJsland. We hadden deze vakantie last minute geboekt; ik loop namelijk liever geen gave bruiloften mis vanwege een te vroeg geboekte vakantie. Als er dus ruimte overblijft gaan we er, tussen de bruiloften door, in zomer natuurlijk graag even tussenuit.

Deze keer dus IJsland. We boekten echter zo impulsief dat we na het boeken van de tickets eigenlijk nog geen idee hadden wat precies de ‘deal’ was in IJsland. Op Airbnb schrokken we nogal van de prijzen van de ‘overgebleven’ hutjes die nog beschikbaar waren. Logisch ook, want augustus bleek toch wel de meest toeristische maand te zijn in IJsland. Al snel kwamen we erachter dat kamperen hierop het antwoord was; stukken goedkoper en alle vrijheid! In minder dan een week regelden we een huurauto en kochten we onze eigen ‘IJsland-bestendige-kampeeruitrusting’. Samen met twee extra warme truien en een regenjasje was onze uitrusting compleet. Uiteraard de Lonely Planet niet vergeten! :-)

We hadden eigenlijk direct al besloten om de Ring Road te gaan rijden (een rondje IJsland). Dat zou in principe in 10 dagen moeten lukken. Wij kozen er voor om de route in tegengestelde richting te rijden dan wat de Lonely Planet adviseerde. Stiekem omdat we wisten dat de eerste 200 km vol ‘highlights’ zat en we stonden beide te springen om dat te ontdekken. De eerste 4 dagen reden we vanuit Reykjavik naar Vik met de nodige tussenstops. Een route die, naast de Golden Circle, wel vrij toeristisch is. Toeristisch houdt hier in dat je bij een spectaculaire waterval met ongeveer 5 tot max. 100 mensen staat; en dat is weinig. Ondanks dat augustus de drukste maand is qua toerisme, is IJsland nog steeds relatief uitgestorven. Lege wegen, veel natuur en je vindt er rust; zo midden in het trouwseizoen is dat toch wel erg fijn! :-). We maakten ons rondje IJsland compleet met aardig wat detours. O.a. Snæfellsnes (waar we kampeerden in een heus lavaveld) was zeker de moeite waard. We bewaarden als laatste traktatie de ultiem toeristische Golden Circle. Op zich best blij dat we daarmee afsloten, want als je Gullfoss hebt gezien, ben je daarna niet snel meer onder de indruk.

Ik kan een nog veel langer verhaal schrijven hoe onze trip er precies uitzag en hoe mooi het allemaal was, maar de foto’s mogen de rest vertellen. :-) Ik geef liever nog wat tips:

– Ga kamperen! Alle vrijheid en de mooiste plekjes! Dit kan alleen vanaf mei t/m half september.
– Neem een goed tentje mee die ook goed blijft staan bij windkracht 8 (wij hadden de Vango Banshee 300, aanrader!).
– Koop warme slaapmatjes. Wij hadden Exped matjes met hoge isolatie.
– Warme slaapzakken zijn een must (‘s nachts was het soms rond het vriespunt).
– Koop een campingkaart, die kan je bij de toeristen-info kopen voor ongeveer €120,- , deze is 30 dagen geldig voor circa 40 campings verspreid over het hele land.
– Een last minute boeken naar IJsland, in augustus, is niet per se een aanrader; de vliegtickets zijn dan alsnog erg duur.
– Neem Unox beefburgers mee vanuit Nederland. Vlees is duur in IJsland en vaak alleen in grote porties verkrijgbaar.
– Reis het mooie weer achterna. Even een uurtje regen en dichte mist is nog wel te doen, maar soms blijft die ellende 4 dagen hangen op dezelfde plek. http://en.vedur.is/ hebben wij dagelijks geraadpleegd en bleek erg betrouwbaar.
– Kleed je in laagjes; er staat sowieso een flinke wind, maar het kan ook ineens (in augustus) 20 graden zijn en een uurtje later regenen met een harde wind = ijskoud.
– Verzeker je huurauto goed en realiseer je je dat het huren van een auto in de drukke maanden vrij duur is.
– Ga niet proberen om op F roads te rijden met je Peugeot 207 (ik spreek uit ervaring).
– Koop een goede (wegen)kaart van IJsland. Elektronische navigatie is echt niet nodig.
– Doe je telefoon uit en wees gewoon eventjes ‘offline’.
– Neem hele goede (waterdichte) schoenen mee.
– Doe je boodschappen bij de ‘Bonus’, een stuk voordeliger en ze hebben bv. ook de bekende Euro Shopper producten.
– Neem een bak met geld mee voor de mooiste, handgemaakte, warme truien, mutsen, kleedjes en handschoenen.
– Vraag je vriendin ten huwelijk op een gletsjer. Of naast de grootste waterval van Europa. Of bij een vulkaan. Of op zwarte stranden. Of naast een geiser. Of tijdens het zien van het Noorderlicht. En regel daarna mij als jullie trouwfotograaf.
– Boek een zeiltocht in Húsavík en ga gegarandeerd walvissen, dolfijnen en puffins zien.
– Vergeet Snæfellsnes niet, echt een detour waard.
– Koop een fles Jägermeister op het vliegveld van IJsland. Daarbuiten is alcohol onbetaalbaar.
– Probeer Eyjafjallajökull goed uit te spreken, zie: https://youtu.be/hSo_ND41-6g.
– Is IJsland duur? Ja, eten in een restaurant en alcohol is prijzig. De boodschappen zijn misschien 1,5 x zo duur als in Nederland. Diesel heeft dezelfde prijs. Maar! de grootste watervallen, de mooiste natuur, de geisers, de gletsjers: ze zijn allemaal (nog) gratis en onbetaalbaar mooi.
– Bereid hikingtochten goed voor, en boek de hutjes op tijd. Dit gaan wij de volgende keer ook doen.
– Geen zin in kamperen? Huur een Happy Camper; http://www.happycampers.is/.
– Vergeet de Blue Lagoon en chill hem in Myvatn Nature Baths.

Geniet van de foto’s en ga naar IJsland! :-)

trouwfotograaf-1-2trouwfotograaf-2-2trouwfotograaf-3-2trouwfotograaf-4-2trouwfotograaf-5-2trouwfotograaf-6-2trouwfotograaf-7-2trouwfotograaf-8-2trouwfotograaf-9-2trouwfotograaf-10-2trouwfotograaf-11-2trouwfotograaf-12-2trouwfotograaf-13-2trouwfotograaf-14-2trouwfotograaf-15-2trouwfotograaf-16-2trouwfotograaf-17-2trouwfotograaf-18-2trouwfotograaf-19-2trouwfotograaf-20-2trouwfotograaf-21-2trouwfotograaf-22-2trouwfotograaf-23-2trouwfotograaf-24-2trouwfotograaf-25-2trouwfotograaf-26-2trouwfotograaf-27-2trouwfotograaf-28trouwfotograaf-29trouwfotograaf-30trouwfotograaf-31trouwfotograaf-32trouwfotograaf-33trouwfotograaf-34trouwfotograaf-35trouwfotograaf-36trouwfotograaf-37trouwfotograaf-38trouwfotograaf-39trouwfotograaf-40trouwfotograaf-41trouwfotograaf-42trouwfotograaf-43trouwfotograaf-44trouwfotograaf-45trouwfotograaf-46trouwfotograaf-47trouwfotograaf-48trouwfotograaf-49trouwfotograaf-51trouwfotograaf-50trouwfotograaf-52trouwfotograaf-53trouwfotograaf-54trouwfotograaf-55

 

Share this story