apparatuur degrotedag bruidsfotografie s 2 1
| |

What’s in my bag

Bruiloften fotograferen, daar beleef ik onwijs veel plezier aan. Niet alleen op de dag zelf, maar ook alles om het beroep heen. Bijvoorbeeld aan het finetunen van de nabewerking van de foto’s. Maar ook aan het aanschaffen en uitproberen van nieuwe apparatuur. Stiekem ben ik hier wel een klein beetje een nerd in. Ik hou bijvoorbeeld van gadgets en fotoapparatuur heeft een enorm gadgetgehalte ;-). Het leuke is; ieder jaar is er wel iets nieuws of iets beters. En ik wil dat dan hebben. Het is daardoor zeker geen ‘goedkoop’ beroep geworden, maar ik zie het altijd als een investering. Goede apparatuur is namelijk relatief waardevast en tevens kan je er vooruitgang mee boeken. En ook al zijn het soms maar minimale verbeteringen, het gevoel dat je met de beste spullen een grote dag vastlegt geeft mij gewoon het beste gevoel.

Ik zal de apparatuur nog even opsommen, wel een beetje een technisch verhaal hoor :-)

Update 18 september 2019; deze blog is niet meer up to date, in augustus 2019 ben ik volledig overgestapt naar Sony! Geen van de onderstaande apparatuur is nog in gebruik voor de fotografie van bruiloften en alle andere zakelijke opdrachten. Ook alle lenzen en flitsers zijn exit. Na 10 jaar een haat-liefdeverhouding met Canon ga ik er nu even met Sony verder. Ik zal deze blog later updaten! 

[av_one_half first av_uid=’av-15x3p6s’]

Camera’s:

2 x Canon 5d mark III
*update 2018* inmiddels vervangen twee x Canon 5D Mark IV :-) Snelle, goede en onverwoestbare full frame camera’s.

*update 2019* De twee Canon mark IV hebben concurrentie; ook de Sony A7III zit nu in de tas samen met een Zeiss 25mm 2.0 en een Tamron 28 – 75mm 2.8. Scheelt 2 – 3kg qua gewicht, maar de autofocus, buffer, 10 fps en de electronic viewfinder; WOW. Ik noem de Sony zelf ook wel ’the-moment-machine’; op een bruiloft fotografeer ik nu 50% met Sony. De fotoshoot en het feest fotografeer ik nog volledig met Canon.

Lenzen

Canon EF 70-200mm f/2.8L II USM IS
Veel scherpte, mooie bokeh; een lens die ik vaak gebruik tijdens de ceremonie en receptie. Het maakt me meer allround en ik kan veel diverse beelden maken.

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Deze gebruik ik enkel voor het fotograferen van details, zoals de ringen.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art
Fantastische portretlens. Deze lens had ik half 2016 al in pre-order staan, de Art serie van Sigma is namelijk onwijs goed. Deze lens gebruik ik vaak tijdens het maken van portretten van het bruidspaar.

Canon EF 35mm f/1.4L II USM
Super scherpe en snelle 35mm van Canon. Een pareltje, zoveel scherpte op een laag diafragma. Het is een uitstekende lens die je in principe de hele dag door kunt gebruiken.

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Stiekem fotografeer ik best veel met deze lens. Ontzettend scherp op ieder brandpuntafstand. ‘Vroeger’ waren primes de scherpste lenzen, toch overtreft deze lens de wat oudere primes en ik vind de vrijheid, doordat je kunt variëren met brandpuntafstand, ideaal.

Canon EF 16-35mm f/4.0L IS USM
Deze lens gebruik ik niet zo vaak, maar heb ik wel standaard in de tas. Ik gebruik de lens regelmatig tijdens het feest of als ik met een lange sluitertijd een effect wil creëren. De beeldstabilisatie van deze lens is namelijk enorm goed (circa 4 stops).

Flitsers & accessoires
4 x Canon Speedlite 600EX-RT
De beste flitsers van Canon. Veel bereik, snelle reload en ingebouwde RF om tot op 30 meter afstand probleemloos draadloos de flitsers aan te sturen.

Yongnuo YN-E3-RT transmitter
Deze gebruik ik niet zoveel, daarom ook een goedkopere variant dan de originele Canon. Werkt vlekkeloos met de 600EX-RT en tevens heeft deze transmitter autofocus hulplicht, dat heeft die van Canon niet.

Manfrotto Lumimuse 8
Klein ledlampje die in lichtsterkte instelbaar is en waar je kleurfilters op kan zetten. Handig voor uitlichten van details.

4 x MagGrip
Heb je nodig om de MagGrid / MagSphere etc. te kunnen monteren op je flitser.

3 x MagGrid
Hiermee kan je een smalle bundel licht maken waardoor je meer lokaal / gericht flitslicht kunt gebruiken.

MagSphere
Verspreid het licht van je flitser erg mooi, gebruik ik alleen tijdens het feest.

Magbeam kit
Als ik echt een spotlight wil namaken gebruik ik de Mag Beam. Tevens passen er hele toffe en creatieve filters in voor toffe effecten.

[/av_one_half]

[av_one_half av_uid=’av-vavetg’]

Lichtstatieven / klemmen 

3x Manfrotto Master Stand Air Cush. 1004 BAC
Vrij compacte maar vooral stevige en robuuste statieven, je kunt ze voor transport in elkaar klikken. Tevens kunnen ze echt hoog (ruim 3 meter) en dat is wat je wilt tijdens de fotografie van een feest.

3 x Yongnuo YN-E3-RT
De kleinere statieven, ik gebruik ze amper nog, maar mocht ik bv. wat kleiner bepakt zijn (buitenland bv) dan gaan deze mee.

Manfrotto PIXI Mini Tripod
Erg handig om de flitser ergens neer te zetten en goed te kunnen richten.

Manfrotto Nano Clamp
Veilig je flitsers ergens aan vastklemmen.


Divers
Hold Fast Moneymaker strap
Beste investering ooit. Ik wil altijd twee camera’s bij me hebben, deze strap lost dat op een mooie en hippe manier op.

Peli 0945 CF Card Case
Waterdichte en onverwoestbare cassette voor het bewaren van de geheugenkaartjes.

Xtorm XB102 15000 mAh
Ik doe alles met mijn telefoon. Navigeren, planning doornemen etc. Vandaar een extra accupack ;-)

Nalgene On The Fly
Bruiloften fotograferen is echt een sport en vaak ook nog op warme dagen. Als ik niet goed drink heb ik de dag daarna echt een kater, vandaar deze handige en onverwoestbare drinkfles die je met 1 hand kan bedienen.

Lowepro Pro Roller X300 AW
Al het bovenstaande moet ergens in, daarom de grootste rolkoffer van Lowepro. Ik heb ook de Lowepro 200AW, de 300AW is namelijk te groot om mee te nemen als handbagage in het vliegtuig

Mavic Pro
Sinds kort ben ik in bezit van deze drone (december 2017) met het idee om foto’s te kunnen maken vanuit een andere perspectief.

 

apparatuur degrotedag bruidsfotografie bag s 2

[/av_one_half]

 

Vergelijkbare berichten