Met ons gezin op reis in de camper!

Het is alweer een tijd geleden dat ik een persoonlijke blog heb gepubliceerd, namelijk in 2017, ons laatste jaar zonder kinderen. Dit was het jaar waarin Lize in de zomer werd geboren. Dit is waarschijnlijk ook meteen de reden dat ik niet meer een reisblog heb gedeeld. Backpacken door Azië, op de bonnefooi naar IJsland gaan met een klein tentje of random eilandjes hoppen in Griekenland: het zou natuurlijk wel kunnen met kinderen, maar ik denk dat het handiger is als ze dan iets ouder zijn. Gelukkig beleven we ook met kids nog steeds mooie reisavonturen die buiten de gebaande paden gaan!

In deze blog deel ik niet alleen toffe foto's van onze reis in 2022, maar vertel ik ook waarom we een camper hebben gekocht, de voor- en nadelen en heel veel leuke tips. Mocht je dat interessant vinden, lees dan vooral verder. Als je alleen de foto's wilt bekijken, die staan onderaan deze blog ;-).

In 2021 kochten wij een camper!

In 2021 besloten we te investeren in een camper: een camper geeft ons hetzelfde gevoel van vrijheid als bijvoorbeeld backpacken. Met een camper kan je alle kanten op, maar het 'huis' blijft hetzelfde. Ideaal voor reizen met kinderen!

We zochten een goede camper die een tijdje mee kan gaan. Er is een reden dat je nog steeds 30 jaar oude Hymers en Adria's op de weg ziet rijden ;-). Tijdens onze zoektocht ontdekten we dat een alkoofcamper ideaal zou zijn voor ons gezin. Het grote voordeel is het vaste bed in de alkoof. Dit bed beperkt niet de leefruimte van de camper als er geslapen wordt. De kinderen kunnen in het bed van de alkoof slapen, en als ouders kan je daarna nog gebruik maken van de volledige camper. Heel fijn als het bijvoorbeeld niet zo lekker weer is ;-).

camper gezin op reis 005

De alkoof, de ideale gezinscamper

Wij hebben gekozen voor een Adria 660 SP. Deze heeft achterin een ruim dwarsbed. De alkoof is behoorlijk groot: 210cm x 150cm. Hier kunnen bijvoorbeeld drie kinderen tot ongeveer 12 jaar prima slapen (niet in de lengte van het bed, maar dwars erop).

Elleke en ik slapen op het dwarsbed achterin. Deze is lekker ruim! Onder ons bed bevindt zich een 'garage; waarin je bijvoorbeeld fietsen, kinderfietsjes en andere spullen kunt opbergen. Wij slepen bijvoorbeeld twee fietsen en een fietskar mee. Als we een stad willen bezoeken, parkeren we de camper in de buurt van de stad, pakken we de fiets en fietskar en gaan we op pad.

camper gezin op reis 004

Met de camper naar Spanje en Portugal

In maart en april is het in Europa op de meeste plekken vrij koud, de enige optie was dus eigenlijk wel Spanje en Portugal. Een ander voordeel is, vooral in Spanje, dat je overal met je camper mag overnachten. In maart en april is het laagseizoen, dus je parkeert je camper zelfs op het strand naast een 'verbodsbord' omdat er bv. alleen gehandhaafd wordt in het hoogseizoen. Dat gedoogbeleid is nogal variabel maar gelukkig is er een hele goede app om erachter te komen waar je wel- en niet terecht kan met je camper: Park4night. Via deze app kan je echt de mooiste plekjes vinden om vrij te staan.

De weersvoorspellingen bepalen onze route

Een nadeel van een camper is dat je misschien wel teveel vrijheid hebt. Als je een vakantiehuis of camping voor drie weken boekt, dan is dat de uitvalsbasis van je vakantie gedurende die periode. Maar met een camper blijf je je verplaatsen ga je bijvoorbeeld de zon achterna. Een nachtje een stad en daarna bijvoorbeeld weer drie nachtjes in de bergen om vervolgens weer voor een paar dagen het strand op te zoeken?

En die zon achterna: dat ging bij deze reis wel even mis! De eerste week hadden last van het weersverschijnsel 'Gota Fria'. Veel regen en hevige storm. Gota fría komt gemiddeld twee keer per jaar voor in Spanje, vooral in het najaar en voorjaar. In Valencia regende vorig jaar 11 dagen achtereen wat bijna een record was (wij pakte daar gezellig de laatste dagen van mee).

Wat je ook voor reisplan hebt, als het 24 uur achtereen regent en er voorspellingen zijn voor nog 4 dagen regen, dan kan je reisplan de prullenbak in. Vooral in Spanje waar alles toch wel ingericht is op mooi weer is het best lastig om je dan te vermaken met kindjes. Vanaf dat moment lieten we onze planning helemaal los.

camper gezin op reis 001 1

Windy!

De app Windy heeft ons enorm geholpen en we leerden steeds beter om het mooie weer te volgen met behulp van deze app. Op basis van de voorspellingen hebben we ons geplande 'rondje' ook niet afgemaakt. We zouden oorspronkelijk Spanje - Portugal - Frankrijk doen, maar uiteindelijk werd het Spanje - Portugal - Spanje - Frankrijk: we hebben regen en storm letterlijk de rug toegekeerd en dat bleek achteraf geen verkeerde keuze. Hoogtepunten van deze reis waren Tabernas, Sevilla, Córdoba en de kustlijn van de Algarve.

Meer tips!

Ik ga geen reisverslag van dag tot dag hier opschrijven, dat vertellen de foto's wel! Maar ik deel wel graag bruikbare en relevante tips voor het reizen met een camper! Misschien heb je daar wat aan!

 • Campings vs vrijstaan: met een camper kun je niet op iedere camping terecht, sommige campings zijn echt alleen voor tenten of totaal niet praktisch met een camper. Gelukkig zijn er ook veel goede camperplaatsen. Maar, wat je vooral kan met je camper: vrij staan! Je kunt met een camper overal terecht en bent juist niet afhankelijk van campings. Je kunt de camper (bijna) overal parkeren en dan kan je er ook overnachten (behalve in Nederland). Hier zitten wel veel regeltjes aan verbonden die per land en gebied variëren: Nederland is erg streng. Zweden en Noorwegen zijn het minst streng.
 • Je kan dus overal staan en overnachten maar houd ook rekening met de veiligheid: overnachten langs de snelweg wordt enorm afgeraden. En er zijn gebieden waar veel meer inbraken zijn dan gemiddeld. Ook in grote steden zullen wij niet snel overnachten op een onbewaakte plek. Ik heb alle deuren van onze camper voorzien van extra sloten die je van binnenuit kan sluiten. Dit geeft vooral bij het overnachten op een onbewaakte plek een veiliger gevoel. En als we de camper alleen laten is onze camper net iets onaantrekkelijker om open te breken.
 • Overnachtingen met de camper kunnen behoorlijk voordelig zijn: gemiddeld hebben wij tot dusver €15,- per nacht uitgegeven. We staan heel vaak 'vrij' maar staan soms ook op luxe campings. In het laagseizoen kom je met €10,- per nacht (gemiddeld) heel ver, in het hoogseizoen zul je sneller tussen de €15 - €20,- uitkomen. Hiermee verdien je dus die grote kostenpost van een camper weer een beetje terug ;-).
 • Vrij staan betekent geen campinggedrag. Je mag in principe nergens in het openbaar kamperen, maar wel parkeren. En buiten Nederland mag je dan ook vaak overnachten. Campinggedrag mag helaas alleen op de camping en op camperplekken. Als je vrij staat mag je dus niet je luifel uitdraaien, geen stoelen en tafel buiten neerzetten of bbq'en. Als we buiten toch zaten beperkte we ons op een picnic kleed en soms wat kleine klapstoeltjes. Maar meestal gingen we bv. op het strand zitten, lekker op pad of een restaurantje in.
 • Het reizen met een camper is vaak ook per dag alles opnieuw organiseren: de bestemming, overnachtingsplek, de route, wat er te doen is en wat de weersvoorspellingen zijn. Voor ons is dat juist de reden dat we een camper hebben maar het kan ook een nadeel zijn. Tenzij je 3 weken op dezelfde plek wilt staan, maar daarvoor huur of koop je denk ik geen camper :-).
 • Een strak reisplan is niet altijd handig: het weer bepaald uiteindelijk grotendeels je lol, vooral als je met kindjes op pad bent ;-). En soms wil je toch sneller door of ergens langer blijven. Wij hebben na 2 jaar wel geleerd om het idee van een reisplan zoveel mogelijk los te laten.
 • Vrij staan met een camper is heerlijk, het is dan wel heel fijn als je wat voorzieningen in je camper hebt. Denk aan zonnepanelen maar ook een kachel kan heel fijn zijn. Wij verbruiken erg weinig stroom in de camper, we laden eigenlijk enkel onze telefoons en apparatuur op. De koelkast, boiler, koken en de oven werken op gas. Je leest het goed: we hebben echte oven in de camper, heel chill om broodjes / croissantjes / pizza'tje mee te maken (wij gebruiken het oventje boven verwachting veel). En, we douchen dus ook in de camper! Het is niet meer dan even snel natmaken, inzepen en afspoelen, maar wel echt heel fijn dat het kan. Ons record staat op vijf nachten achtereen vrij staan zonder enige voorzieningen (we haalde uiteindelijk zelfs water uit een rivier). Als we vrij staan vullen en legen we de camper meestal om de drie nachten.
 • Apps die onmisbaar zijn: park4night, campercontact, Windy en Google Maps.
 • Neem in het voor- en najaar een Stoov mee: een warmtekussen. Erg fijn als het buiten of binnen net iets te koud is ;-)
 • Let op je doorrijhoogte: onze camper is 3,1 meter hoog en 2,1 meter breed, er zijn bruggen waar hij echt niet onderdoor kan en straatjes waar hij te breed is of het qua bochten niet red door zijn lengte (7,3 meter). In de praktijk kom je dat bijna niet tegen, maar wij rijden wel iets minder enthousiast kleine dorpjes in met smalle straatjes. In Nederland en Frankrijk word je vrij goed op geattendeerd op eventuele hoogtebeperkingen door verkeersborden maar in Spanje en Portugal soms iets minder. Daarbij zijn parkeerplaatsen, bijvoorbeeld rondom de kustlijn van Zuid-Frankrijk, bijna allemaal onbereikbaar door middel van een beperking in de doorrijhoogte (max 2.2m hoogte). In ieder geval, je gaat dus op verkeersborden letten waar je voorheen totaal geen aandacht voor had ;-).
 • Pas op met Google Maps. Google Maps kan je een bergpas insturen met 15 - 20% stijgingen en afdalingen omdat Google je om een file wil leiden. Of hij stuurt je een onmogelijk bosweggetje in (we spreken uit ervaring, haha). Om die reden heb ik Sygic Truc erbij gekocht, een app waar je de maten van je voertuig in kan doorvoeren en die je op redelijke fatsoenlijke wegen houdt. Ook deze app heeft zijn beperkingen, we rijden daarom met Google Maps en Sygic Truc tegelijkertijd.
 • Met onze camper hebben we inmiddels best veel rij ervaring en in principe rijdt een camper niet anders dan een auto. Waar je je echt in moet verdiepen is het rijden van afdalingen. In 2021 stonden we voor de Grossglockner, die durfden we toen nog niet te rijden. Vorig jaar durfde we het wel aan. Het was fantastisch en goed te doen: maar je moet wel bewust zijn van je gewicht en het op een goede manier beperken van je snelheid zonder je remmen teveel te gebruiken. Rustig aan doen is dan ook zeker 'key': je zult dan een file achter je camper vormen, die laat je er dus, zodra je de mogelijkheid hebt, even voorbijgaan."
 • Passeer je een andere camper? ZWAAI! Haha, wij vonden het in het begin maar vreemd dat andere camperaars naar ons zwaaiden, maar nu is het een soort van sport geworden! Als wij een andere camper passeren, dan zwaaien we, haha. Vooral als je een zelfde soort merk en type camper hebt wordt er uitbundig gezwaaid.
 • Ga je met jonge kinderen? Regel iets van fietsen waar je de kindjes op kan meenemen. Wij hebben de Thule fietskar veel gebruikt: als je die loskoppelt van de fiets heb je meteen een kinderwagen :-).

Ik zou nog wel 100 tips kunnen schrijven, ook over de inventaris van onze camper, campergadgets, de mooiste spots waar we hebben gestaan etcetera: maar die bewaar ik voor een andere keer! Op Youtube vind je heel veel toffe camperaars die alles delen en laten zien, erg leuk om te kijken! Ook NKC deelt alle tips en tricks die je maar kan bedenken :-).

Tot slot: een paar foto's van onze camperreis van maart en april 2022 in Spanje en Portugal!Share this story