Trouwen en het Coronavirus (ook wel bekend als SARS-CoV-2 / COVID-19)

18 maart 2020

Helaas, deze keer deel ik geen blog met daarin foto’s van een bruiloft. Of het mooie nieuws dat ik een award heb gewonnen. Nee, deze keer schrijf ik een bericht waarvan niemand ooit had kunnen indenken dat je die zou gaan schrijven. Hoewel Bill Gates vijf geleden al een dergelijke pandemie voorspelde (zie youtube) overvalt het coronavirus ons enorm. Tot 2 – 3 weken geleden planden we ons leven met het vooruitzicht dat er niet veel in de weg kon staan.

Via deze blog wil ik graag van mij laten horen; want deze periode stilzwijgend doorbrengen en afwachten is ook echt geen optie. 

 

IEDEREEN IS VIROLOOG

Naast deze pandemie gaat er nog een ander virus rond; iedereen is ineens viroloog of een politicus; in het huidige tijdperk gaat informatie vliegensvlug en kan je continu blijven lezen over dit coronavirus. Iedereen leest er ook wel iets over en vormt er zijn of haar eigen mening over. De één vormt zijn mening op basis van informatie via Facebook en de buurman, de ander verdiept zich alleen maar in wetenschappelijke artikelen en berust zich uitsluitend op formele bronnen. De één is nerveus en ziet de wereld vergaan en de ander is broodnuchter en wuift het weg als een ‘griepje’. Iedere interpretatie gaat leiden tot een ander antwoord op de vraag ‘Ga jij nog wel trouwen in 2020?’.

Ook ik heb de afgelopen 4 weken bijna non-stop over het coronavirus gelezen. Ik kan er tot op heden maar niet mee ophouden. Ik ben té nieuwsgierig hoe dit verloopt, wat de ontwikkelingen zijn en hoe de statistieken verlopen. En dat doe ik wellicht met als doel; de toekomst proberen te voorspellen, ook al is dat maar 2 dagen vooruit. En na dat vele lezen ben ik wel echt tot de conclusie gekomen; de toekomst is momenteel écht even ontzettend onzeker. Voor zowel mensen die gaan trouwen als ook voor mij als bruidsfotograaf, is het momenteel erg onzeker.

 

GA JIJ NOG WEL TROUWEN IN 2020?

Diverse factoren bepalen momenteel (de kans) of je wel of niet gaat trouwen in 2020.

 • Wat zijn de beperkingen vanuit de overheid?
 • Wat zijn de beperkingen vanuit jullie leveranciers?
 • Hoe groot is de ‘noodzaak’ om te gaan trouwen?

En daarnaast zijn er nog een aantal variabelen, zoals bijvoorbeeld wanneer gaan jullie trouwen, waar gaan jullie trouwen en met hoeveel mensen.

In feite is trouwen niet meer dan het ondertekenen van een akte in het gemeentehuis en het zou best kunnen dat dat, ongeacht of er wel of niet een complete lock down komt binnen Nederland, alsnog door kan gaan. Maar als trouwen voor jullie om het feest gaat en je dat per se met die 200 (internationale) familieleden en vrienden wilt doorbrengen dan gaat het op korte termijn behoorlijk lastig worden. Het is uiteindelijk aan jullie zelf om die knoop door te hakken, mits er nog iets door te hakken valt; want als je 27 maart 2020 gaat trouwen en je hebt 200 daggasten (en wilt daar niet van afwijken) dan gaat je bruiloft niet door; ook al zou je het zelf willen. Dat heeft namelijk de overheid al voor je besloten (zie website Rijksoverheid).

 

WAT ZIJN MIJN BEPERKINGEN (ALS TROUWFOTOGRAAF) DOOR HET CORONAVIRUS?

Mijn trouwseizoen gaat pas echt starten vanaf half mei 2020. Mijn beperkingen hangen af van het advies vanuit het RIVM en dat verandert bijna per dag. Ik kan er dus eigenlijk niet zoveel over zeggen. Maar ik denk ook niet dat ik die keuze hoef te gaan maken of ik een gezelschap met 99 mensen ga fotograferen op 27 maart omdat dat nog wel “binnen” de regels valt; je hebt namelijk ook als bruidspaar daarin echt een verantwoordelijkheid. En denk daarbij ook vooral aan de kwetsbare groep oudere mensen en de mensen die een vitaal beroep uitoefenen ten tijde van het coronavirus (zie cruciale beroepen); als je op korte termijn gaat trouwen dan kan dat (eigenlijk) niet samen met deze mensen. Het is tevens ook volledig in strijd met wat de Rijksoverheid momenteel van ons verlangt. Wel kan je er creatief mee omgaan; bijvoorbeeld een livestream inzetten van de ceremonie zodat degene die er niet zijn het ja-woord ook (live) mee kunnen maken.

 

OVERLEG MET JE LEVERANCIERS

Ga je je bruiloft verplaatsen of zijn er andere ontwikkelingen? Mijn tip: overleg met je leveranciers. Voor mij als kleine ondernemer is deze pandemie rampzalig; ik heb momenteel geen enkele vorm van inkomsten. En dat zal ook voor andere leveranciers van jullie bruiloft gelden. Ga je je bruiloft verplaatsen, vergeet dan niet die ondernemers die het nu al zo pittig hebben. Net zoals jullie kijk ik enorm uit naar jullie bruiloft. En ik reken echt op jullie; ik zal er alles aan doen om alsnog jullie bruiloft te fotograferen, ook als die qua vorm verandert of misschien wel wordt verplaatst.

De komende periode zal ik bruidsparen telefonisch benaderen om te vragen hoe het gaat en wat de ontwikkelingen zijn. Maar mocht ik een bruidspaar ergens mee kunnen helpen; schakel mij in! Laat mij meedenken. Samen komen we hier uit! :-)

IDEEËN EN TIPS 

  • Stel, je bruiloft wordt verplaatst; mijn agenda is momenteel he-le-maal leeg; we kunnen, als jullie dat leuk vinden, op jullie trouwdatum alsnog een fotoshoot gaan doen! We zoeken dan natuurlijk niet de massa op en ik ga ook niet met jullie knuffelen; we zoeken de natuur op en gaan in het mooie avondlicht een hele toffe shoot doen. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van het advies van het RIVM en de eventuele beperkingen vanuit de overheid, maar op dit moment lijkt mij dat geen enkel probleem en zou ik het echt ontzettend leuk vinden!
  • Als je je bruiloft dan toch moet verplaatsten, verplaats je bruiloft dan naar een maandag, dinsdag, woensdag of een donderdag; de vrijdagen en zaterdagen zijn en blijven ontzettend populair om te trouwen; tot en met oktober zullen veel leveranciers op die dagen al bezet zijn en dat maakt het waarschijnlijk vrij lastig om jullie bruiloft te verplaatsen.
  • Wil je je bruiloft met een jaar verzetten, dus 26 juni 2020 wordt 26 juni 2021; je kaapt dan een populaire trouwdatum weg uit 2021 bij de leveranciers; op deze manier zullen al jouw leveranciers alsnog een verlies lijden door dit coronavirus.
  • Tot slot; bekijk de algemene voorwaarden van je leverancier; ik denk dat heel veel leveranciers graag een uitzondering maken op hun voorwaarden voor het verplaatsen van de bruiloft. Ga dan wel uit van het volgende; van november 2020 en tot april 2021 is het laagseizoen bij veel leveranciers; er zijn dan meer mogelijkheden. Wil je toch de datum verzetten naar een periode tussen april en september 2021 kies dan voor een trouwdag op maandag, dinsdag of woensdag.
  • Steun die kleine ondernemers; sommige ondernemers hebben het nu echt even ontzettend pittig; de ondernemers uit de trouwbranche komen net uit een rustigere periode die we deels overbruggen met de inkomsten uit het hoogseizoen; en nu gaan we, compleet onverwacht, direct een periode in waarin er helemaal geen inkomsten zijn vanwege het coronavirus. En misschien is het ‘maar’ voor drie maanden, maar juist in het hoogseizoen betreft dat een heel groot deel van de omzet. Dus drie maanden missen is voor velen al bijna niet te doen, laat staan zes maanden of langer.

“A healthy person has a million wishes, A sick person has only one” – Indian Proverb 

Als ik iets voor jullie kan betekenen of gewoon even wilt kletsen; ik hoor het heel graag! Tot die tijd; wees voorzichtig en pas goed op elkaar. Tot snel! <3

DEEL DIT VERHAAL

Bekijk andere recente bruiloften