Eiland hoppen in Griekenland!

Heel af en toe blog ik over de reisjes die ik maak met Elleke, vooral als ze net even anders zijn. Al eerder blogde ik over kamperen op IJsland en backpacken in Maleisië. Deze editie: Griekenland!

Het trouwseizoen gaat straks weer beginnen en daar heb ik erg veel zin in! Maar voordat het straks een stuk drukker is ben ik samen met Elleke er nog even tussenuit gegaan, midden in de zomer is dat toch een stuk lastiger plannen. We wilden liever niet op 12 uur vliegafstand het avontuur opzoeken, maar we wilden ook geen resort of hotel boeken voor drie weken vakantie. We zijn zo gewend om met onze backpack op vakantie te gaan, het was dus wel een beetje lastig om te ontdekken waar we dan naar toe moesten. Ook omdat we qua klimaat het liever ook niet te koud wilden hebben (in maart). Uiteindelijk hebben we besloten om de Cycladen eilandjes te gaan ontdekken! In het hoogseizoen is het daar erg warm en zijn er miljoenen toeristen, maar juist in maart/april is het er nog erg rustig en tevens ook een stuk voordeliger. En bijkomend voordeel; je hoeft eigenlijk niets van tevoren te regelen, de boten die daar af en aan varen raken niet volgeboekt (in het hoogseizoen wel).

Het begin van de reis: Athene!

We hadden alleen een retourticket Amsterdam-Athene geboekt en daar zou de trip dus ook beginnen. Bij aankomst in Athene hebben we via de app Taxibeat (Uber werkt ook, maar Taxibeat gebruiken de locals dus is ongetwijfeld beter) meteen de rit van vliegveld naar onze hotel kunnen regelen. Het viel ons direct op hoe gastvrij men daar is. En dat de taxichauffeur zo goed Engels sprak bleek achteraf ook geen toeval; vrijwel iedereen in Griekenland spreekt behoorlijk goed Engels. Op zich logisch met de onleesbare taal Grieks, maar in de andere Zuid-Europese landen, zoals Italië / Frankrijk etc kun je er toch niet altijd van uit gaan. De eerste avond hebben we gegeten in een erg goed, Grieks restaurant, net buiten het ‘toeristische’ gedeelte. Voor €10,- / €15,- kun je daar je buikje helemaal rond eten (en volgens de hoteleigenaar het beste Griekse restaurant van Athene). Mocht je nieuwsgierig zijn, het restaurant heet Dyodekaresioka.

bruidsfotografie travel blog griekenland 3
Akropolis van Athene

In Athene bezoek je natuurlijk het oude gedeelte, ook wel ‘Plaka City’ genoemd, dit is vlakbij het Akropolis. In Plaka vind je veel gezellige straatjes vol met winkeltjes gericht op het toerisme. Uiteraard hebben we de Akropolis bezocht en vrij snel besloten we dat we Athene ook wel weer wilden verlaten (met 5 miljoen inwoners is het best een intense stad). We boekten dus onze boottickets voor het eerste eilandje: Mykonos.

Mykonos

Op Mykonos was er eigenlijk in deze tijd van het jaar maar 1 hotel open + een handjevol familiehotels. We kozen voor het ietswat luxere hotel (Leto Hotel) wat in het hoogseizoen van Mykonos redelijk onbetaalbaar is. We hadden onwijs mooi uitzicht en Mykonos is werkelijk een prachtig eilandje. Er werd overal druk geverfd en geklust ter voorbereiding op het drukke seizoen dat daar vanaf eind april echt weer begint. Opvallend was dat sommige stranden op het eilandje echt volstonden met barretjes, discotheken en gyrostentjes, uiteraard nog allemaal dicht, maar in de zomer is het dus echt een party-paradijs voor jongeren!

Vanuit Mykonos hebben we een tripje naar Delos geregeld; een eilandje waar je niet kunt verblijven, maar wat één groot openluchtmuseum is. In de tweede eeuw voor Christus woonden op dit piepkleine eiland 40.000 mensen en het oude dorpje is nog goed zichtbaar. Het is echt de moeite waard en interessant om hier een paar uurtjes rond te lopen (geen idee hoe je dat met 30 graden gaat overleven, maar in april erg leuk om te doen).

bruidsfotografie travel blog griekenland 5
Klein Venetië op Mykonos

Na een paar dagen Mykonos was het tijd voor het volgende eiland: Naxos! Naxos is het grootste eiland van de Cycladen. Er is veel meer aanbod in restaurants en winkels en het is ook veel goedkoper dan Mykonos (Mykonos staat in de top 10 van duurste eilandjes ter wereld, bizar).

Naxos

Naxos is een stuk rauwer dan Mykonos, de straatjes zijn niet zo perfect wit zoals op Mykonos, het voelt wat authentieker aan. We hebben op Naxos heel goedkoop overnacht in een familie-appartmentencomplex. Op Naxos hebben we een auto gehuurd en het eilandje rond gereden; vrijwel alles is uitgestorven omdat het voor de Grieken nog echt winter was. Tijdens de rondrit hadden we echt flashbacks naar IJsland; ook hier zijn vulkanische landschappen te vinden en kom je amper iemand tegen. Aanrader voor een hapje eten: Kozi! Echt een goed en erg goedkoop restaurant op een hele fijne locatie.

bruidsfotografie travel blog griekenland 15
Naxos vanaf de Apollo temple

Vanuit Naxos hopten we verder naar het op één na grootste eiland, vrijwel naast Naxos gelegen: Paros.

Paros

Op Paros zijn we echt een beetje verliefd geraakt. Het is een ontzettend fijn eiland met de voordelen van Mykonos (mooie witte dorpjes en fijne sfeer) maar groot genoeg om op avontuur uit te gaan. We hebben hier een quad gehuurd en konden zo elk hoekje van het eiland ontdekken; echt een aanrader! Santa Maria Beach vonden we een erg mooi strand, je kunt daar goed beschut liggen. We verbleven hier in het ‘Apollon Boutique Hotel Paros‘. Een heel mooi hotel gerund door twee hele lieve mensen (die ook nog eens met veel liefde de zwerfkatten nabij hun hotel verzorgen).

bruidsfotografie travel blog griekenland 19
Zonsondergang op Paros

Na vijf dagen Paros was het tijd voor onze laatste bestemming van de reis: Santorini.

Santorini

Een compleet andere eiland dan alle andere eilanden en beter bekend als het meeste fotogenieke eilandje ter wereld. En dat is niet gelogen. Het eiland is eigenlijk een soort van krater en aan de rand van krater (300 meter hoog) zijn meerdere dorpjes te vinden. Thera / Fira is het bekendste dorpje maar ook meteen het duurste plekje (je kunt hier, zelfs in het laagseizoen, hotels vinden die €2000,- per nacht vragen, echt bizar). Wij verbleven in Firostefani, stukken goedkoper en met een minstens even mooi uitzicht! Na twee nachten op Firostefani zijn we verhuisd naar een Airbnb in Finikia. We hadden een heel fijn en traditioneel huisje gehuurd. Finikia is een rustig en minder toeristisch dorpje gelegen naast Oia. Oia is bekend van de meest fantastische zonsondergangen. En dat weet iedereen. Dus als je rond zonsondergang naar Oia gaat, vind je daar, zelfs in april, honderden fotograferende toeristen. Niet helemaal ons ding, maar Oia is echt ontzettend mooi! Misschien nog wel mooier naar Fira :-).

bruidsfotografie travel blog griekenland 23
Uitzicht op Fira, Santorini

Kort samengevat: we hebben Griekenland intens beleefd, met temperaturen tussen de 16 – 20 graden was het erg goed te doen (een paar dagen was de gevoelstemperatuur echt 10 graden door de harde koude wind). We hebben niet in de zee kunnen zwemmen, maar een dagje zonnen op het strand gaat je zeker lukken. Groot voordeel van het voor-seizoen: je behoudt alle vrijheid omdat er veel beschikbaarheid op de boten en in accommodaties is. In deze periode betaal je 25% tot 50% van de prijs voor overnachtingen t.o.v. het hoogseizoen. In het hoogseizoen zijn eilandjes zoals Mykonos en Santorini dan ook bijna onbetaalbaar. Houd er wel rekening mee dat tot half april er nog veel restaurants en hotels gesloten zijn (de meeste gaan eind april pas open). Ook eilandjes zoals Milos en Ios zijn bijna helemaal gesloten. Je kunt er wel naar toe, maar je beperkt je dan hoogstwaarschijnlijk tot 3 hotels en 3 restaurants. Die eilandjes moesten wij dus overslaan. Santorini kun je het hele jaar naar toe en eigenlijk moet je dat eiland een keer gezien hebben. Ik raad het echt van harte aan om Santorini ooit te bezoeken en dan ergens in het voor- of naseizoen :-).

Hieronder heb ik mijn favoriete vakantiefoto’s geselecteerd (gefotografeerd met de Fuji X100F en de foto’s waar ik op sta zijn gemaakt door Elleke met de Fuji X100s). 

bruidsfotografie travel blog griekenland 1 bruidsfotografie travel blog griekenland 2 bruidsfotografie travel blog griekenland 4 bruidsfotografie travel blog griekenland 6 bruidsfotografie travel blog griekenland 7 bruidsfotografie travel blog griekenland 8 bruidsfotografie travel blog griekenland 9 bruidsfotografie travel blog griekenland 10 bruidsfotografie travel blog griekenland 11 bruidsfotografie travel blog griekenland 12 bruidsfotografie travel blog griekenland 13 bruidsfotografie travel blog griekenland 14 bruidsfotografie travel blog griekenland 16 bruidsfotografie travel blog griekenland 17 bruidsfotografie travel blog griekenland 18 bruidsfotografie travel blog griekenland 20 bruidsfotografie travel blog griekenland 21 bruidsfotografie travel blog griekenland 22 bruidsfotografie travel blog griekenland 24 bruidsfotografie travel blog griekenland 25 bruidsfotografie travel blog griekenland 26 bruidsfotografie travel blog griekenland 27 bruidsfotografie travel blog griekenland 28

 

Share this story